Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı

07.12.2012 11376

Eğitim faaliyetini sürdüren alanımız 1 atölyede 3 öğretmen ile eğitim vermektedir.

MEGEP kapsamında Ahşap Teknolojisi Alanı programında hazırlanan; 1. Mobilya İmalatı, 2. Mobilya Döşeme İmalatı, 3. Ahşap Üst Yüzey İşlemleri, 4. Ahşap Süsleme, 5. Ahşap İskelet İmalatı, 6. Ahşap Doğrama İmalatı dalları yer almaktadır.

Endüstri Meslek Lisesinde bulunan dallarımız; 1. Ahşap Doğrama İmalatı 2. Mobilya İmalatı

ALANIN TANIMI

Ahşap Teknolojisi Alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI

Ahşap Teknolojisi Alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmektir.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

1. MOBİLYA İMALATI

Tanımı: Mobilya imalatçısının sahip olduğu, mobilya üretim yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Ahşap Teknolojisi Alanında mobilya imalatı mesleğinin gerektirdiği mobilya üretim yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

2. MOBİLYA DÖŞEME İMALATI

Tanımı: Mobilya döşeme imalatçısının sahip olduğu, mobilya döşemesi ve imalatı yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Ahşap Teknolojisi Alanında mobilya döşeme imalatı mesleğinin gerektirdiği mobilya döşeme yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

3. AHŞAP ÜST YÜZEY İŞLEMLERİ

Tanımı: Ahşap üst yüzey meslek elemanının sahip olduğu, ahşap ürünlerin ve mobilyaların üst yüzey işlemlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Ahşap Teknolojisi alanında ahşap üst yüzey mesleğinin gerektirdiği üst yüzey yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

4. AHŞAP SÜSLEME

Tanımı: Ahşap süslemecinin sahip olduğu, ahşap ürünlerde süsleme resmi, oyma, tornalama ve kakma yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Ahşap Teknolojisi Alanında ahşap süsleme mesleğinin gerektirdiği oyma, tornalama ve kakma üretim yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

5. AHŞAP İSKELET İMALATI

Tanımı: Ahşap iskelet imalatçısının sahip olduğu, ahşap iskelet üretimi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Ahşap Teknolojisi Alanında ahşap iskelet imalatı mesleğinin gerektirdiği iskelet üretim yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

6. AHŞAP DOĞRAMA İMALATI

Tanımı: Ahşap Doğrama imalatçısının sahip olduğu, ahşap doğrama üretimi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Ahşap Teknolojisi Alanında ahşap doğrama imalatı mesleğinin gerektirdiği doğrama üretim yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

GİRİŞ KOŞULLARI

Öğrencilerin sağlık durumu, Ahşap Teknolojisi Alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

İSTİHDAM ALANLARI

Ahşap Teknolojisi Alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda ahşap teknoloji sektöründe;

1. Atölyeler,

2. Fabrikalar,

3. Kendi iş yerleri,

4. Mağazalar vb. yerlerde çalışabilirler.

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER

Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.

1. Alanda/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.

2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Ahşap Teknolojisi Alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna  sınav + okul ek puanı ile geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

BELGELENDİRME

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

EĞİTİM SÜRESİ

1. Alan programının toplam eğitim süresi, 9. Sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Ahşap Teknolojisi Alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.