Elektrik Elektronik Teknolojileri Alanı

07.12.2012 3642

ALANIN TANIMI

Elektrik Elektronik Teknolojileri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI

Elektrik Elektronik Teknolojileri alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları ve bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARIMIZ, TANIMLARI VE AMAÇLARI

1. ENDÜSTRİYE BAKIM ONARIM

Tanımı: Endüstriyel bakım ve onarım elemanının sahip olması gereken, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımına ilişkin işlemleri yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek.

2. PANO MONTÖRLÜĞÜ

Tanımı: Elektrik-elektronik alanında; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumu ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir

Amacı: Elektrik elektronik sektöründe bina içi ve dışı elektrik tesisatına uygun tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımına yönelik eğitim verilen bir daldır.

GİRİŞ KOŞULLARI

Öğrencilerin sağlık durumu, Elektrik Elektronik Teknolojileri alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

İSTİHDAM ALANLAR

Elektrik Elektronik Teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1.      Bobinaj alanında

2.      Büro makineleri teknik servis alanında

3.      Elektrik Tesisatları ve pano monitörlüğü alanında

4.      Elektrikli ev aletleri teknik servis alanında

5.      Elektromekanik taşıyıcılar bakım onarım alanında

6.      Endüstriyel bakım onarım alanında

7.      Görüntü ve ses sistemleri alanında

8.      Güvenlik sistemleri

9.      Haberleşme sistemleri alanında

10.   Yüksek gerilim sistemleri alanında kamu ve özel sektörde iş istihdamına sahiptir.

 

 YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER

Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.

1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.

2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Elektrik Elektronik Teknolojileri alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokuluna sınav + okul ek puanı ile geçiş yapabilir  ya da sınav sonuçlarına göre diğer yükseköğrenim kurumlarını tercih edebilir.

BELGELENDİRME

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

EĞİTİM SÜRESİ

1. Alan programının toplam eğitim süresi, 9. Sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Elektrik Elektronik Teknolojileri alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

 

09-04-202209-04-202209-04-2022