Stresle Baş Etme Becerileri Grupla Psikolojik Danışma

25.04.2022 310

Proje hakkında

Stres denilince aklımıza ilk gelen iş stresi, ekonomik sorunlar, büyük şehirler içinde yaşam koşuşturması gibi yetişkinlere has stres kaynakları gelir. Oysa ki ergenlik dönemi bireyleri hiç de azımsanmayacak oranda strese maruz kalmaktadırlar. Buna rağmen stresin ne olduğu, nasıl kaynaklandığı ve onunla nasıl baş edeceğine dair bilgileri yok denecek kadar azdır. Çoğu ergen stresle baş etmek adına çeşitli bağımlılık yapıcı maddelere yönelmektedir.
Gençlerimizi stresten ve yıkıcı sonuçlarından korumak adına stres yaşayan öğrencilerimizi bir araya getirerek hem benzer duyguları akranlarının da yaşadığını göstermek, Birlikte stresi tanımlayabileceklerini ve baş etme yöntemlerini birlikte keşfedecekleri bir grupla psikolojik danışma uygulaması gerçekleştireceğiz. Bu oturumlar aynı zamanda öğrencilerimizin kişilerarası ilişkilerini geliştireceğini, atılganlık becerilerini artıracağını öngörmekteyiz.

 

HEDEFLER

Öğrencilerimizin yaşadıkları stresin yalnızca kendilerine has olmadığını, akranlarının da benzer streslerle karşılaşabildiğini görmelerini sağlamak.
Öğrencilerin stresi fark etme, tanımlama ve kaynaklarını araştırma becerilerini kazanmasını sağlamak.
Öğrencilerin stresle sağlıklı baş etme yöntemlerini öğrenmesine olanak sunmak.
Çeşitli grup yaşantılarıyla kişilerarası iletişimi güçlendirmek.

 

ÇALIŞMA SÜRECI

Öncelikle grup oluşturmak amacıyla Durumluluk-Süreklilik Envanteri uygulanıp stres sorunu yaşayan öğrencileri tespit etmekle giriş yapacağız. Sonrasında Rosemarie SMEAD MORGANETT' in Stresle Başa Çıkma 8 oturumluk grup uygulaması hayata geçirilecek. Haftada bir oturum gerçekleştirilecek. Ayda iki kez proje ortakları web 2.0 araçlarıyla bir araya gelecek ve grup oturumları hakkında geri bildirimlerde bulunup yaşanan sorunlara ortak çözümler bulunmaya çalışılacak. Çalışma sonunda her ortak proje hakkında bir rapor oluşturacak.

 

BEKLENEN SONUÇLAR

Öğrencilerin anlamlı oranda yaşam kalitelerinin artması.
gencin stresle nasıl baş edeceğini öğrenmesi.
Öğrencinin oturumlardan sonra bir stres durumula karşı karşıya kaldığında ne yapacağını öğrenmesi.