Biyomedikal Cihaz Teknolojileri alanında okuyan öğrenciler, diploma durumu, ders durumu ve sınav durumuyla ilgili olarak; Endüstri Meslek Lisesi / Teknik Lise / Anadolu Teknik Lisesi olmak üzere üç farklı okulun birinden mezun olmaktadırlar.
Eğitim faaliyetini sürdüren Alanımız 3 öğretmen ile eğitim vermektedir.
Dünyada savunma sanayinden sonra en çok para harcanan sektör sağlık sektörüdür. Sağlık hizmetlerinin görünen yüzü hastaneler ve hekimler olmakla birlikte, her ferdi ilgilendiren sağlık hizmetlerinin en önemli yapıtaşlarından birini de BİYOMEDİKAL CİHAZLAR oluşturmaktadır. Bu cihazlar Hastalıkların; tanı, teşhis, tahlil aşamasında doktorların işini ciddi derece de kolaylaştırmakta, tedavi, hasta yaşamının devamı-desteklenmesinde hayati önem taşımakta ve bu cihazların maliyet, onarım-bakım, servis hizmetlerine çok yüksek bedeller ödenmektedir.
ALANIN AMACI
Tıp alanındaki hızlı gelişmelere paralel olarak biyomedikal cihaz teknolojilerinin gelişmesi bu alanı dünyada çok önemli noktalara getirmiştir. Tıp alanında gelişmelerle teşhis ve tedavide cihazların kullanımı ve gerekliliği artmış, doğal olarak da bu cihazların kullanımlarının dünya çapında yaygınlaştırılması taleplerini de artırmıştır. Artan cihaz kullanımı ve yaygınlaşma talebi, cihazlar için üretim ve satıştan sonra çok önemli bir yere sahip servis desteği" iş alanını oluşturmuştur. Bu iş alanında çalışan teknik servis elemanları da aldıkları eğitim, sertifikalandırılmış görev ve işleriyle kaliteli servis destek hizmeti vererek insan sağlığı ve yaşam kalitesi için çalışmaktadırlar. Bu ihtiyacı karşılayacak teknisyenlerin Anadolu Teknik Lisesi Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Alan ve dal programlarıyla yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda yetiştirilecek teknisyenlerin; cihazların kurulum, bakım ve onarımı hususlarında görev almaları ile yurtdışından hizmet alımı ve dolayısıyla döviz ve dışa bağımlılık büyük oranda azalacaktır. Bu durumlar göz önüne alınarak okulumuz da Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Alanı olarak Fizyolojik Sinyal İzleme Teşhis ve Kayıt Cihazları programında öğrencilerimize eğitim verilmektedir.
ÇALIŞMA ORTAMI
Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Alanı mezunu teknik servis elemanları; hastanelerin ameliyathane ve yoğun bakım odalarında, hastane içerisindeki biyomedikal teknik servis birimlerinde ya da özel firmalarda çalışırlar
.
İŞ BULMA İMKÂNLARI
Dünyada ve ülkemizde biyomedikal teknik servis teknisyenlerine ihtiyaç oldukça fazladır. Mevcut konumda yeterli sayıda yetişmiş biyomedikal teknisyeni olmadığından, bu alan mezunu öğrenciler, hastanelerin biyomedikal teknik servislerinde, hastanelere hizmet veren özel medikal firmalarında kolaylıkla iş bulabilmektedir. Eğitimini aldığı dal ya da, sonradan alınan yeterliliklerle biyomedikal cihaz bazında (solunum cihazları, işitme cihazları, diyaliz cihazları, anestezi, ameliyathane- yoğun bakım cihazları vb) profesyonelleşmeye gidilmekte, uzmanlaştıkları cihazların bakım, onarım, servis ve yerine göre kalibrasyonundan sorumlu elemanlar olarak çalışmaktadırlar.
EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Biyomedikal cihaz teknolojileri alanında öğrenim gören öğrenciler. Sınav + Okul ek puanı ile yerleştirilebilecekleri meslek yüksek okulu programları aşağıda belirtilmiştir.
• Biyomedikal Cihaz Teknolojisi; Odyometri
• Elektronörofizyoloji (Fizyolojik sinyal izleyiciler )
• Protez-Ortez
• Elektrik
• Elektrik-Elektronik Teknikerliği
• Elektronik Haberleşme
• Elektronik Haberleşme (Uzaktan Eğitim)
• Endüstriyel Elektronik
• Endüstriyel Elektronik(Uzaktan Eğitim)
• Endüstriyel Otomasyon
• Endüstriyel Otomasyon(Uzaktan Eğitim)
• Ev Cihazları Teknolojisi • Mekatronik